Z veseljem delim z vami moj tipičen enodnevni rastlinski jedilnik. Tipičen zato, ker sem kot ponavadi tudi tega dne imela pet obrokov, vsi so bili pripravljeni v izjemno kratkem času – za njihovo pripravo sem potrebovala približno 15 do 20 minut, ves dan sem se počutila zelo dobro in sito, v hrani pa sem uživala.

Zajtrk

Zadnje čase je moj priljubljen zajtrk umešan tofu, tokrat v družbi hrustljave paprike in paradižnika z domačega vrta. Poleg sem kot je v moji navadi spila vodo s sveže stisnjenim limoninim sokom, pa brezkofeinsko kavico z domačim mandljevim napitkom, posladkala pa sem se s sočnim domačim grozdjem, ki mi ga je prejšnji dan podarila prijazna soseda.

Krasen zajtrk za krasen dan...

Dopoldanska malica

Te malice pa se nikakor ne naveličam – rastlinski kokosov jogurt brez sladkorja, ki mu umešam žlico chia semen ter jih pustim nekaj minut, da dobro nabreknejo. Tokrat sem dodala še sveže zmleta lanena semena, tako dobim od njih največ hranilnih snovi, poleg pa seveda sladke borovnice. Ni ga čez jagodičevje poleg jogurta!

Nežen kokosov jogurt s semeni in sladke borovnice.

Kosilo

Čas je za kosilo! Če imam doma kakšno cvetačo, je zadnje čase velika verjetnost, da bo končala v kremni omaki poleg testenin oziroma bodo nastale zelo kremne testenine. Te so poleg testenin z bolonjsko omako moje najljubše. Tudi vsi od prvega do zadnjega v moji družini jih obožujejo! Nekaterim še vedno najljubše "bele testenine", nekateri pa imamo raje polnozrnate. V kosilo sem vključila še kuhan brokoli.

Ker se trenutno po najini hiši skoraj kotalijo domači paradižniki in paprika, sem poleg seveda pripravila slastno solato s čebulo, bučnim oljem in jabolčnim kisom.

Paradižnik in paprika z domačega vrta v najboljši solati.

Kremna omaka, za nekatere "bele" testenine, za druge polnozrnate.

Popoldanska malica

Popoldne sem si privoščila brezkofeinsko kavico z domačim mandljevim napitkom, dva korenčkova piškota z marmelado, malo pretlačenega avokada na toastu z domačim češnjevim paradižnikom in moje najljubše sezonsko sadje – mandarine! Takoj, ko jih prvič jeseni zagledam v trgovini, že romajo v nakupovalni voziček.

Kavica z domačim mandljevim napitkom in korenčkova piškota z marmelado... božansko!

Nekaj zdravega in na hitro...

Večerja

Zadnji obrok tega dne ni bil nič kaj manj okusen ali manj zdrav. Zahotelo se nama je slanega krompirja s peteršiljem, porabiti je bilo treba brokoli in brstični ohrovt, tofuja z olivami pa že dolgo nisva jedla. Vem, spet tofu, ko pa je bil že za zajtrk, ampak včasih pač pride tak dan. Ga pa najbrž jutri ne bo na sporedu. Ker se bodo našle druge dobrote!

V kozarcu je seveda spet voda s sveže stisnjenim limoninim sokom (za večjo absopcijo železa in drugih koristnih snovi), kasneje pa sva si privoščila še kamilični čaj.

Predvsem zaradi dobre in zdrave hrane sem se ves dan počutila odlično, polno energije, zato sem dan lahko maksimalno izkoristila. Dobro izkoriščen dan pa je zvečer seveda prinesel kvaliteten spanec. In jutri spet začnem od začetka...

Zadnji obrok dneva, nič manj pomemben kot ostali.