Od danes dalje pa lahko o enodnevnem rastlinskem jedilniku na blogu govorimo v množini, saj je tukaj jedilnik številka tri. Pa gre v tretje res rado! Pod Recepti je odslej dodana kategorija Jedilniki, saj imam občutek, da bo teh vse več in več. Takšnim enodnevnim se bodo zagotovo pridružili še kakšni druge vrste.

Pa gremo v akcijo in si poglejmo, kaj sem nekega dne dobrega in 100% rastlinskega pojedla.

Zajtrk

Kot mnogokrat sem tudi to jutro popila približno 3 dl tople vode s sokom pol limone, da se še prebava lepo prebudi in pripravi na nov dan. Mogoče bi ta koristna rutina postala del tudi vaših juter, če še ni. Telo vam bo več kot hvaležno!

Čez nekaj minut sem si zblendala 3 zrele banane, približno 100 g sveže domače špinače, polovico avokada, 1 žlico lanenih semen in nekaj vode. Dobila sem gladek, zelen in kremast smuti. Včasih pač paše zajtrk popiti. Brez avokada pa bi nastal tale Špinačni zmešanček.

Včasih paše popolnoma tekoč zajtrk.

Malica

Za malico sem si pripravila enostavno fižolovo solato – tokrat s sezamovimi semeni, čebulo, soljo, bučnim oljem in jabolčnim kisom. Ker obožujem vse vrste fižola, je pogosto na jedilniku – v solati za malico ter na vse druge možne načine.

Fižolova solata za malico.

Kosilo

Testenin ne jem prav pogosto. Kadar pa jih, so ponavadi noro kremne, okusne in enostavne, a še vedno zdrave. Po možnosti brezglutenske. Zadnje čase so Brokolijeve kremne testenine pravi hit na testeninskem področju moje kuhinje. Pripravijo pa se tako hitro, da so že gotove, ko se komaj dobro lotimo kuhanja.

Zdrave in okusne Brokolijeve kremne testenine.

Malica

Mož me včasih preseneti s kakšnim šopkom, pogosteje pa s "šopkom", ki je užiten – tokrat sem dobila črno grozdje. Ni ga čez darilo, ki ga lahko poješ in je celo zdravo. Tako dobrega grozdja že dolgo nisem jedla. In ta malica je bila neverjetno nasitna in v pravi užitek.

Malica, ki bi je bila vesela vsaka boginja.

Večerja

Po tekočem zajtrku in kremnem kosilu je bil čas za večerjo, v katero bo potrebno pošteno zagristi. Burger! Pripravila sem Čičerikin namaz – humus, popekla kruhke s semeni, narezala sveže mlado zelje, narezala tofu na tanke rezine in jih popekla na malo olja v ponvi do zapečene barve. Sestavila sem burger in ga po vrhu pokapljala s čilijevo omako. Poleg sem narezala še nekaj zelja in priložila preostale rezine tofuja ter Pečeno kislo papriko.

Večerja je bila lep zaključek zame gurmanskega dne! Tudi brbončice in želodček se strinjajo z mano! In niti sekundo se nisem pritoževala čez umazane prste, lička in jopo!

Burger s humusom, tofujem, zeljem in pečeno kislo papriko.

Komentar h Cronometru

Vse glavne sestavine sem tudi tokrat vnesla v Cronometer za približno analizo, izpustila sem mogoče samo kakšno malenkost, ki niti ne bi imela velikega vpliva na rezultat ali pa je nisem našla na seznamu. Dodala sem še rižev napitek, saj sem popoldne spila še eno kavo oziroma kavni nadomestek iz ječmena in cikorije. Zopet sem z lahkoto zaužila še več kalorij kot prejšnjič in napolnila večino okenc hranilnih vrednosti.

B12 in D vitamina sem dobila premalo, ampak ni razloga za skrb – oba redno jemljem v obliki razpršila, tako je absorbcija še boljša. Pa tudi dnevi so še presenetljivo sončni in zagotovo dobim nekaj D vitamina ob potepanju pod soncem.

Po hranilnih vrednostih

Največ kalorij sem zaužila s fižolom, bananami in indijskimi oreški v omaki za testenine. Večino ogljikovih hidratov sem dobila s fižolom, bananami, riževim napitkom in kruhom s semeni. Večino zdravih maščob sem zaužila z indijskimi oreški, avokadom in sezamovimi semeni, veliko omega - 3 maščob sem dobila z lanenimi semeni, fižolom in brokolijem, omega - 6 pa z indijskimi oreški, sezamovimi semeni in avokadom. Večino proteinov sem zaužila s fižolom, kruhom, indijskimi oreški in brezglutenskimi testeninami.

Večino železa sem dobila iz fižola, indijskih oreškov, sezamovih semen in špinače, kalcija iz fižola, sezamovih semen, špinače in brokolija, vitamina A iz špinače, brokolija in rdeče paprike. Ogromno vitamina C sem zaužila z brokolijem, rdečo papriko, zeljem in bananami, vitamina B12 z jedilnim kvasom, največ folne kisline pa sem dobila s špinačo, brokolijem in fižolom.

Drugače pa spet brez večjih posebnosti, pokam od vitaminov, mineralov in energije! Moje brbončice pa so bile ta dan še posebej zadovoljne! Kako ne bi bile ob tako okusni in zdravi rastlinski hrani.

Kako pa se kaj vam zdi ta enodnevni 100% rastlinski jedilnik? Tudi vi kdaj poanalizirate svojo prehrano v Cronometru in kaj pravi? Vesela bom vaših izkušenj ali vprašanj, ki mi jih lahko pošljete preko bloga ali pa Facebooka.

Naredite si lep dan in dober tek!

Preprosta, a tako dobra in zdrava hrana.

Vitamini...

...in minerali.