Odkrivanje veganskih restavracij

Že od majhnih nog se rada potepam naokoli. Obožujem vse v zvezi s potovanji, še posebej odkrivanje novih tržnic, restavracij in jedi. Z veganstvom je ta moj hobi še veliko lepši, saj zdaj odkrivam kraje, kjer ljudi ženejo enaka načela kot mene – skrb za zdravje, živali in okolje.

Z vami bom delila še več zgodb z naslovom "Brbončice na potepu", saj bi vam rada približala vegansko ponudbo, da boste videli, kako pestra in mamljiva je – vse od barov, kavarn, restavracij, do pekarn in trgovinic. Vegani ali ne – upam, da boste tukaj dobili kakšno idejo in peljali svoje brbončice na potep. Vesela bom, če mi boste pisali o svoji izkušnji!

Drugače sem zagovornica zdrave domače kuhinje, a se vsake toliko odpravim do kakšne izmed svojih najljubših restavracij. Na potovanjih pogosto kuham, kadar pa te možnosti nimam, je odkrivanje novih veganskih restavracij v višji prestavi.

Upam, da bom odkrila še veliko luštnih krajev. Zagotovo jih bom delila z vami!

Na vratih veganske restavracije Zrno v Zagrebu. Veselje!

Restavracija Zrno

Zrno Bio Bistro je prva hrvaška certificirana 100% organska veganska restavracija. Njihova kmetija je samo eno uro vožnje stran – njihovi pridelki so tako hitro v restavraciji in kmalu na krožniku. Lokalno torej, poleg organskega in veganskega.

V restavraciji vam ponujajo juhe, enostavne jedi, priloge, glavne jedi, sladice, raznovrstne sokove, čaje in kavo z rastlinskim napitkom, pa še kaj.

Njihove izdelke s kmetije je možno kupiti v sami restavraciji, pohvalijo pa se lahko s prodajo po celotni Hrvaški. Obiščete lahko njihovo kmetijo in si priskrbite pravo ozimnico, pa domač kruh (tudi brez kvasa) ali druge pekovske izdelke, sendviče, zelenjavo ali kaj sladkega.

V restavraciji vlada prijetno vzdušje domačnosti, zunaj imajo tudi luštno teraso, kjer lahko uživate ob lepšem vremenu. Na stenah je nekaj napisov in slik, ki vam takoj povedo, zagovorniki česa so. Zaposleni so neverjetno prijazni.

Njihovo stran lahko najdete na spletu, so tudi na Instagramu, Facebooku in Youtubu.

Izdelki s kmetije na policah restavracije.

Prijetni prostori dajejo občutek domačnosti.

"S kmetije Zrno do restavracije Zrno v eni uri. Sveže obrano, skrbno pripravljeno, najboljše iz narave za vas."

Kaj sva dobrega jedla in pila

Tokrat sva brbončicam naročila:
– seitan cordon bleu, polnjen z dimljenim tofujem in posušenim paradižnikom, na kuhani zeleni zelenjavi, z žar prelivom, z omako iz tofuja in kurkume, s kislo solato;
– paniran tofu s sezamovimi semeni, s tamari omako, s korensko zelenjavo z voka, s kislo solato;
– čokoladno tortico iz temne čokolade, s prelivom topljene čokolade in agavinega sladila;
– ječmenovo belo kavo z riževim napitkom.

Hrana je bila izjemno okusna in sveža. Zelenjava lepo hrustljava, omaki bogati (še posebej rumena), seitan in tofu sta se topila v ustih. Tortica je bila neverjetno čokoladna, kremna, bogata, kavica z drugega planeta, penica na njej pa božanska.

Izkušnja je bila nepozabna – okusna in zdrava hrana, prijazni ljudje, prijeten ambient, vse skupaj usmerjeno v lepšo prihodnost za vse!

Zagotovo se nekoč vrneva. Do takrat pa – hvala Zrno!

Seitan cordon bleu.

Paniran tofu.

Čokoladna torta za konec. Seveda.