Podari cvetje namesto plastike

30. OKTOBER. 2017

Dan spomina na mrtve

Bliža se dan, ko ljudje obiščemo grobove svojih dragih. Sama se na svoje drage, ki so nas žal že zapustili, spomnim velikokrat čez celo leto, tudi grobove obiščem, zato mi ta praznik ne pomeni prav veliko. Ga pa vseeno spoštujem in obiščem grobove – zelo redko na ta dan, saj se želim izogniti gneči, se pa odpravim do grobov teden prej ali pozneje.

Kupi plastike

Ne vem, kdaj in kje smo ljudje pričeli s prižiganjem plastičnih sveč. Vem pa, da se večina ljudi že pošteno zgraža nad kupi plastike, ki ostanejo, ko je praznik za nami in svečke dogorijo. Vsako leto se o plastičnih svečah na veliko govori – na pokopališčih, v medijih in drugod. Potem nekateri iščejo rešitve, izumljajo okolju prijazne svečke, nekateri pa veselo odštevajo večje denarce za boljši občutek.

Zanimivi smo ljudje – pričeli smo z običajem prižiganja plastičnih svečk svojim dragim in očitno se večini to ne zdi najbolj smiselno. Pa vseeno to znova in znova počnemo leto za letom. Ali je res tako težko prekiniti s takšnim običajem, če čutimo, da po njem ni nobene potrebe? Da ni okolju prijazno?

Na grob bom položila cvetje

Dve leti nazaj sem se odločila, da plastičnih sveč ne bom več kupovala, ker jih enostavno ne podpiram. Kupila sem večji šopek rož (seveda brez celofana) in jih razdelila po grobovih. Podobno sem naredila naslednje leto, tudi letos in v prihodnje bo tako. Zdaj je obisk grobov cenejši, predvsem okolju prijaznejši, posledično pa je občutek lepši.

Podarite cvetje tudi vi

Če še letos niste kupili plastičnih svečk, vas vabim, da tega tudi ne storite in kupite šopek cvetja. Izbira je ogromna in pisana. Storite korak naprej za lepše okolje, občutek ob spremembi je res lep. Verjamem, da vam tega početja ne bo zameril prav nihče – ne vaši domači, ne lastniki sosednjih grobov. Vaši dragi, ki jim boste poklonili cvetje, pa še najmanj. Zagotovo bi jim (ali jim, kjerkoli so) največ pomenilo to, da dalje živijo v vaših spominih in obiščete njihov zadnji dom. Cvetja bi bili veseli, svečk pa najbrž ne bi pogrešali. Le ta običaj je tako zakoreninjen v nas, da mislimo, da pač moramo tako početi, saj tako počne večina in tudi mi sami že od nekdaj.

Če pa ste sveče v plastiki že kupili, se lahko odločite, da je bil to zadnji nakup te vrste in naslednje leto oziroma pri naslednjem obisku grobov podarite cvetje.

Prižgite naravno svečko doma

Svečke prižigam doma že od nekdaj. Navdušile so me 100% rastlinske, naravne variante. Odločila sem se, da v prvem tednu meseca novembra prižgem posebno svečko v spomin na vse, ki so nas žal že zapustili. Tako me bo njen plamen večkrat na dan spomnil na njih in na trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. V mojem srcu in mislih živijo dalje! Hvala, ker ste del mojega življenja. Pogrešam vas!

Šopek za naše ljubljene...

Zeleno cvetje za zeleno okolje.