Že dolgo nazaj sem razmišljala, da bi objavila kakšen enodnevni jedilnik, saj tudi sama vedno rada vidim, kaj drugi jedo. Ne zanima me, kakšne zavese imajo, kakšno posteljnino in podobno, ampak kaj jedo. Mogoče se zdi komu smešno, ampak že v trgovini rada pofirbcam, kaj imajo drugi v nakupovalnih vozičkih. Mislim, da lahko na podlagi tega izveš kar veliko o ljudeh. Sploh pa tako dobimo tudi nekaj idej za svojo kuhinjo. Najbolj vesela sem seveda, če vidim nakupovalni voziček, ki je poln sadja, zelenjave in ostalih dobrot. Če pa odkrijem popoln rastlinski voziček... uf, najraje bi človeka kar objela. Smešno, vem!

Ker je prehrana posameznika kar precej intimna zadeva, se danes popolnoma razgaljam za vas. Prejela sem tudi nekaj vprašanj, če bom pripravila kakšen enodnevni jedilnik in ta vprašanja so bila še dodatna brca v rit, da se končno spravim k zadevi. Eno so recepti posameznih jedi, jedilnik pa nam najbrž res da nek namig, kaj jesti tekom celega dneva.

Tukaj je torej moj včerajšnji jedilnik, seveda 100% rastlinski. Vse, kar sem pojedla, sem poleg fotografiranja vnesla v Cronometer na spletu, da boste okvirno videli informacije glede hranilnih vrednosti. Fotografije so čisto na koncu in upam, da se bo dalo vse lepo razbrati. Seveda se prehranjujem po občutku in brez obremenjevanja, kaj bi morala jesti. Moje glavno vodilo je, da je rastlinsko in da se najem do sitega. Mi je pa pri prehodu na popolnoma rastlinsko prehrano bil Cronometer v dodatno potrditev, da je moja prehrana zdrava in pravilna. Da ne bom predolga, gremo končno k moji včerajšnji papici.

Zajtrk

Zjutraj pogosto pijem toplo vodo z limoninim sokom, kar lepo prebudi prebavni trakt. Danes pa sem si privoščila svež pomarančni sok, ki me vedno spravi v dobro voljo in pričara sonce – tudi, če zunaj lije kot iz škafa (in včeraj tudi je).

Svež pomarančni sok za dobro in sončno jutro.

Po jutranjem sprehodu s psom sem si pripravila zadnje čase moj najljubši zajtrk – ovseno kašo. Ovsene kosmiče namočim že zvečer z vodo (razmerje 1:1). Tokrat jih nisem, zato sem jih pač nenamočene dala kuhati in dodala 1,5 skodelice mandljevega napitka in nekaj cimeta. Kuhala sem jih 5 minut. Čez kašo sem narezala banano, naribala jabolka, potrosila še nekaj cimeta, zmletih lanenih semen in zmrznjenih gozdnih sadežev. Mmm, je bilo dobro. Kot vedno! Recept je že na blogu – Ovsena kaša z jagodičevjem. Tega se res ni možno naveličati, saj si lahko vsako jutro pripravimo popolnoma drugo različico kaše.

Ovsena kaša – eden mojih najljubših zajtrkov.

Kosilo

Zopet Budina skledica, ki je zadnja velika novost v moji kuhinji. Vzameš veliko skledico in jo napolniš z nečim zelenim, nekaj proteini, žitaricami in zdravimi maščobami. Tudi tukaj ideje kar švigajo, zato je skledica vedno premajhna.

Tokrat sem v pečici spekla krompir in bučke. Potrosila sem jih z nekaj kumine, sladke paprike, soljo, poprom, mletim česnom in peteršiljem ter vse dobro premešala in pekla približno 45 minut oziroma do hrustljavega. Skuhala sem ajdovo kašo, brokoli in stročji fižol. Naribala sem en korenček. Pretlačila sem en avokado s poprom in sokom pol limone. Vse sem lepo naložila v skledico in vse skupaj potrosila s sezamovimi semeni.

Zakaj sem po Budini skledici vedno tako srečna in zadovoljna? Pač učinki prave hrane. In Budinega imena.

Budina skledica je novost pri mojih kosilih.

Popoldanska malica

Ker me je kosilo držalo zadovoljno pozno v popoldne, sem za malico pojedla samo dve mandarini. Kasneje sem si pripravila hitro vročo čokolado z mandljevim mlekom, kakavom v prahu in čisto malo vanilijeve arome in cimeta (tako malo, da tega nisem vnašala v cronometer).

Popoldanska malica – vroča čokolada in mandarineee.

Večerja

V kuhinji je že nekaj dni sedela najbolj simpatična buča, kar sem jih kdaj videla. Čas je bil za bučno juho, pravo sezonsko večerjo. Na žlički rastlinskega olja sem popražila celo bučo (nekaj minut) in zalila z vodo. Dodala sem nekaj žličk Naše družinske vegete, poper in česen v prahu. Kuhala sem do mehkega in zmiksala s paličnim mešalnikom. Čez juho sem potrosila bučna semena in pokapljala z bučnim oljem. Bučastično je bilo! Čez nekaj časa sem pojedla še eno manjšo porcijo (zato je v Cronometru zapisano dvakrat). Sicer malo drugačen recept za še boljšo bučno juho lahko najdete pod imenom Bučka.

Za večerjo pa bučna juha. Zelo sezonsko!

Komentar h Cronometru

Namen te analize je, da lahko vidite, kako hitro zadovoljimo vsem svojim potrebam s pravo rastlinsko prehrano. Seveda je analiza samo hiter približek in ne daje točnih podatkov, prav tako gre samo za analizo nekega dne. Zagotovo se ni smiselno obremenjevati, če nam pokaže nekaterih vrednosti premalo, drugih pa preveč. Smiselno pa je analizirati svojo prehrano tu in tam, da dobimo občutek, katera hrana pomeni katere hranilne vrednosti, ali gre za veliko ogljikovih hidratov, proteinov ali maščob.

Včeraj sem nabrala kar nekaj kalorij, ampak vem, da jih s sprehodi in tekom tudi hitro pokurim. B12 in D vitamina je nekaj manj, ampak ju dodajam kot prehransko dopolnilo v obliki sprejev, tako je absorbcija še večja. Pogosto pa ju dobim preko rastlinskih napitkov in jogurtov, v katerih sta seveda dodana.
Tudi selena je bilo tokrat malo manj, spet ni razloga za skrb. Ker pogosto jem oreške, hitro zaužijem kakšen brazilski orešek – že samo en na dan zadosti našim potrebam po selenu.

Drugače pa vidite, da sem s pravo rastlinsko prehrano napolnila skoraj vsa okenca do maksimuma in še veliko čez. Veselje!

Srčno vam priporočam, da ta Cronometer poskusite tudi vi! Zdaj, ko sem svoje stare razvade zamenjala za zdrave navade, opravim takšno analizo samo še iz čistega veselja, ker je lep občutek gledati, kako se polnijo okenca vitaminov in mineralov. In pa seveda za ta moj blog.

Upam, da vam bo ta enodnevni rastlinski jedilnik v kakršnokoli pomoč. Če bi radi, da pripravim še kakšnega, pa mi pišite. Tudi drugače mi lahko pišete preko tega bloga ali me najdete na Facebooku ter pokomentirate tale jedilnik. Ali pa napišete karkoli pač želite. Vesela bom!

Lep dan in dober tek!

Današnje dobrote na Cronometru.

Z lahkoto sem dobila vse kar potrebujem.

In še več...