Nekaj dni nazaj je bil moj prvi Enodnevni rastlinski jedilnik tako lepo sprejet, da danes s še večjim veseljem pripravljam drugega. Prejela sem nekaj pohval in vzpodbud za nov jedilnik, še posebej pa sem bila vesela, da je bil prvi jedilnik všeč tistim, ki ste nanj čakali kar nekaj časa. Hvala za potrpljenje in vse lepe besede!

Predvčerajšnjim sem vse kar sem pojedla fotografirala in živila vnesla v Cronometer za analizo hranilnih vrednosti. Zopet poudarjam, da je analiza samo približna, saj gre za vpogled v samo en dan. Včasih kakšne sestavine ne moremo vnesti ali pa ni na voljo točno ta način obdelave hrane, ki smo ga uporabili. Pomembno je, da se da videti, kako hitro dobimo vse potrebne hranilne snovi s pravo rastlinsko prehrano. Tudi s kalorijami, proteini in železom ni nobenih težav. Več si lahko preberete v Komentarju h Cronometru.

Zajtrk

Ponavadi zjutraj na tešče popijem kozarec tople vode z limoninim sokom, kar lepo prebudi prebavo in jo počasi pripravi na nov dan. Pitje tople vode z limono je postalo pravi jutranji obred. Če ga še ne prakticirate, vam ga resnično priporočam, še posebej, če imate težave s prebavo.

Dobro jutro s toplo vodo in limono.

Potem sem si počasi pripravila konkreten zajtrk. Za osnovo sem vzela kuhano ajdovo kašo, ki mi je ostala od včeraj. Čez sem naribala jabolka, potrosila cimet in sveže zmleta lanena semena – iz zmletih dobimo več hranilnih snovi kot iz celih. Poleg pa nekaj suhih sliv in grozdje, ki mi ga je včeraj kupil možek. Dobro ve, da sem vedno vesela rožic in še bolj vesela 'rožic', ki jih lahko pojem. Zato sem poleg dobila še eno lepo baziliko. Hvaležna!

Tukaj je podoben recept za Ajdovo kašo s hruško in jabolkom.

Zajtrk, ki te lepo nasiti vse do kosila.

Kosilo

Ko pomislim na pražen krompir, ga moram tisti dan pač pripraviti. Kmalu se je že kuhal (domač in neolupljen). Na žlici rastlinskega olja sem popražila sesekljano manjšo čebulo, dodala drobno narezano zeleno papriko in še malo popražila. Dodala sem olupljen in narezan krompir, sol, poper in posušen peteršilj ter vse dobro premešala in pražila še pet minut. Poleg sem pripravila fižolovo solato s čebulo, soljo, poprom, bučnim oljem in jabolčnim kisom. Čez sem potrosila nekaj sezamovih semen. Skuhala sem brokoli v slani vodi – dovolj je samo nekaj minutk. Ker se je v kuhinji potikala ena večja bučka, sem pripravila kar precej Babičinih bučkinih polpetov, tako jih je ostalo še nekaj za naslednji dan. Joj, to je bilo eno res hudo dobro in nasitno rastlinsko kosilo!

Pražen krompir s papriko, fižolova solata, bučkini polpeti in brokoli. Klasika!

Popoldanska malica

Šele pozno popoldne mi je nekaj zakrulilo v želodcu, zato sem si pripravila samo nekaj riževih krekerjev (z manj soli) s pretlačenim avokadom s poprom in limoninim sokom. Čez pa rezine paradižnika. Vedno dobra in lepo zelena malica!

Eden mojih najljubših prigrizkov...

Večerja

Ker mi je mama zopet dala njen domač paradižnik (tokrat še celo rumenega), papriko in mini čilije, sem za večerjo pripravila pisano solato z olivnim oljem, čebulo, soljo, poprom in jabolčnim kisom. Ni ga čez domačo paradižnikovo solato!

Pisana paradižnikova solata za večerjo. Domače!

Dobila sem tudi nekaj popolnih jurčkov. Odločila sem se za praženo varianto. Na malo rastlinskega olja sem popražila eno sesekljano čebulo – toliko, da postekleni in dodala očiščene in na drobne rezine narezane jurčke. Solila sem jih, poprala in dodala tri drobno sesekljane stroke česna. Čez petnajst minut sem jurčke zalila z nekaj žlicami ovsene smetane za kuhanje, premešala in kuhala še nekaj minut. Čez sem potrosila narezan domač peteršilj. Poleg jurčkov sem skuhala riž s ščepcem kurkume. Med uživanjem večerje pa sem vsake toliko oboje pokapljala z limoninim sokom. In spuščala nenavadne zvoke, saj je bila tale večerja pa res... nimam besed!

Praženi jurčki v ovseni smetani in riž. Okusna sezonska večerja!

Komentar h Cronometru

Vse glavne sestavine sem tudi tokrat vnesla v Cronometer za približno analizo, izpustila sem mogoče samo kakšno malenkost, ki niti ne bi imela velikega vpliva na rezultat ali pa je nisem našla na seznamu. Zopet sem z lahkoto zaužila še več kalorij kot prejšnjič in napolnila večino okenc hranilnih vrednosti.

B12 in D vitamina sem dobila premalo, ampak ni razloga za skrb – oba redno jemljem v obliki razpršila, tako je absorbcija še boljša.

Kalcija sem dobila malo manj – ga bom zagotovo nadoknadila v naslednjih dneh.

Drugače pa spet brez večjih posebnosti, pokam od vitaminov, mineralov in energije! Moje brbončice pa so bile ta dan še posebej zadovoljne! Kako ne bi bile ob tako okusni in zdravi rastlinski hrani.

Kako pa se kaj vam zdi ta enodnevni 100% rastlinski jedilnik? Tudi vi kdaj poanalizirate svojo prehrano v Cronometru in kaj pravi? Vesela bom vaših izkušenj ali vprašanj, ki mi jih lahko pošljete preko bloga ali pa Facebooka.

Naredite si lep dan in dober tek!

Vse dobrote od jutra do večera v Cronometru.

Vitamini...

...in minerali.