Ker sama rada oprezam za tujimi krožniki, ker vem, da to počne še mnogo drugih, ker boste mogoče dobili kakšno idejo za preprost, zdrav in popolnoma rastlinski obrok... delim z vami vse, kar sem nekega dne (danes) popila in pojedla. Uživala sem v vsakem požirku, vsaki žlici in vilici, počutje pa je na višku. Lahko bi rekla, da se danes počutim prav olimpijsko! Dajte tudi vi priložnost rastlinski hrani (če ji še niste) in obljubim, da vas bo pozitivno presenetila! Poskusite en dan tu, en dan tam... pridobite lahko ogromno!

Zajtrk

Dobro jutro! Na mojem krožniku sta se znašla dva kosa polnozrnatega kruha s sezamom, na njem pa pretlačen avokado s soljo in poprom, svež paradižnik, malo sveže mletega lanenega semena, poleg pa nekaj črnih oliv – grških, s koščico. Takšne so baje najboljše. Vsaj zame so!

Hidracija je še posebej zjutraj sila pomembna, zato kozarec vode s sokom pol limone. Pred tem pa že dva kozarca na tešče.

Po jutru se dan pozna. Dober dan bo!

Dopoldanska malica

Ko je prvič zakrulilo v trebuhu, je zadonel blender – dve zreli banani, zmrznjene robide, lanena in chia semena ter dve pesti sveže mlade špinače. Mirno bom lahko počakala na kosilo, saj je bil ta smuti izjemno dober, sladek in kremast. Nasitno, da ne bom sitna!

Kremast in sladek smuti za malico.

Kosilo

Za kosilo sem si pripravila mešano solato z bučnimi in sončničnimi semeni, dodala sem veliko česna in nekaj redkvic. Skuhala sem si polnozrnate špagete in pripravila hitro paradižnikovo omako. Na malo olja sem popražila čebulo, dodala narezane paradižnike in papriko (rdečo, zeleno in rumeno) ter začinila s soljo, poprom, peteršiljem in mletim česnom. Na koncu sem zalila z nekaj vode, v kateri so se kuhali špageti, da sem dobila lepo omako. Vse sem potrosila s črnimi sezamovimi semeni in jedilnim kvasom, ki po okusu in teksturi spominja na parmezan, le da vsebuje veliko hranljivih snovi. Kupimo ga lahko v trgovinah z zdravo prehrano, dodamo ga lahko povsod, kjer želimo kremno teksturo in okus po siru – v različnih juhah, omakah in solatah.

Ker se pisana solata poda k testeninam...

...ker se testenine podajo k pisani solati.

Popoldanska malica

Popoldne je spet nekaj zakrulilo po trebuhu, zato malica na hitro – dve jabolki s posutim cimetom, suhe slive, orehi, lešniki, arašidi in mandlji. Preprosto super kombinacija sočnega in suhega ter lepo nasitno.

Sočno suha malica.

Večerja

Porabiti je bilo treba nekaj stročjega fižola, zato sem ga takoj dala kuhati v osoljeno vodo, poleg pa nekaj krompirjev. Na malo olja sem popekla šparglje, ki sem jih na začetku solila in poprala. Ohlajenemu stročjemu fižolu sem dodala nekaj sočnih paradižnikov in manjšo čebulo. Slan krompir sem potrosila s peteršiljem, pečene šparglje pa pokapljala z limoninim sokom. V večerji sva uživala oba z možem in pametovala, kako je lahko tako preprosta večerja tako okusna. No, saj sva pametovala še o čem drugem.

Malo kasneje istega večera pa sva v kuhinji pohrustala še zadnje ostanke večerje...

Zame je bil to pravi gurmanski dan... le kaj bo jutri dobrega? Ostanite z mano, pa boste kmalu izvedeli...

Moja najljubša – paradižnikova solata s stročjim fižolom.

Pečeni šparglji in slan krompir. Njami!