Pred leti nisem imela pojma o tofuju, še ime sem si težko zapomnila. Delovalo mi je nekako vesoljsko, najbrž me je spominjalo na kratico UFO (po slovensko Neznani Leteči Predmet). In ja, tofu je zame res bil neznani predmet. Vedela sem samo, da ga jedo ljudje, katerih prehrana je pretežno sestavljena iz oreškov, semen in sadja. Takrat sem bila očitno mnenja, da vegani pač jedo samo to, prav smilili so se mi.

Danes vem, da je tofu skuta iz sojinih zrn in gre za neverjeten vir beljakovin, kalcija in železa. Vsebuje tudi kar nekaj magnezija. Na voljo je več vrst: naraven, z oreški, začimbami, zelenjavo, dimljen in celo z algami. V sladicah je krasen svilnat tofu, saj je dober namesto jajc – glej Čokoladni mus s pomarančo. Lahko ga pečemo, paniramo in jemo celo surovega. In najboljše – pripravimo si ga lahko sami doma. Obljubim, da bom poskusila!

Zelo zanimivo: Inštitut za nutricionistiko je tofu uvrstil na seznam najbolj inovativnih živil leta 2017! Vav! Sicer je izbral točno določenega proizvajalca, ampak hej – tofu je na seznamu! Izpostavili so pestrost okusov, hranljivost in kakovostne beljakovine, ki so okusna alternativa mesnim obrokom.

Moji prvi poskusi s tofujem niso bili ravno dobri, preveč je bil nekako žvečljiv in nisem uspela dobiti bolj kompaktne teksture. Skoraj sem že obupala, ko sem slučajno naletela nanj v samopostrežni restavraciji. Seveda sem ga morala poskusiti. Pozitivno me je presenetil, kako dober je bil, lepo zapečen in krasno se je podal k solati. V kratkem sem izvedela, da ga moram obtežiti, da bo izpustil odvečno vodo. Zdaj pač vedno pred peko takole mučim revčka. Najraje ga pripravim v pečici, delala sem ga tudi v ponvi, surovega pa se še nisem lotila. Prej naju čaka še paniranje. Rada ga pripravim tudi za kakšen piknik ali pohod, poglej si fotografije spodaj.

Tukaj si deli družbo s pečenim češnjevim paradižnikom – skupaj sta se pekla v pečici. Poleg pa še krompirjev pire z grahom in kalčki redkvice, ki jih od letos vzgajam sama. O tem nameravam še pisati.

Sestavine

Količina~4 tofu trikotniki
  • 180 g dimljenega tofuja (ali druge vrste)
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici sezamovih semen

Postopek

  • Pečico vklopimo na 210 stopinj Celzija.
  • Tofu prerežemo na dve tanjši rezini (glej fotografije spodaj), ki ju položimo na krožnik in prekrijemo s kuhinjsko brisačko. Tofu obtežimo s posodo – vanjo damo nekaj težkega kot je terilnik. Pustimo približno 10 minut, da tofu izpusti odvečno vodo.
  • Tofu prerežemo po diagonali, da dobimo 4 trikotnike in jih položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Po tofuju kanemo malo sojine omake in jo razmažemo (kar s prstom). Damo v pečico in pečemo 15 minut.
  • Potem tofu obrnemo, spet premažemo s sojino omako – tokrat previdno s prstom – tofu je vroč, čez potrosimo sezamova semena. Pečemo še 15 minut oziroma do lepo zapečenega tofuja in semen.

Tukaj je tofu na pikniku s pečenim krompirjem, papriko, paradižnikom in šparglji. Poleg pa fižolova solata s koruzo in redkvico.

In svež pomarančni sok ter oreški s suhim sadjem. U nekaj se še vidi: malo moževe nogice (črna nogavička), tačka našega Lonija (bela) in piknik košarica. :)