Jeseni sva si privoščila romantičen pobeg v Bratislavo. Več o najinem potepanju in prav posebni nastanitvi si lahko preberete v Romantiki na potepu - Bratislava. Ker pa vsi vemo, da ljubezen gre skozi želodec, objavljam še zgodbo z vidika brbončic.

Simpatičen Balans Bistro.

S seboj sva kot vedno imela kar spodobno zalogo hrane, saj sva le tako lahko na poti prepričana, da bova jedla zdravo in dobro. Nekajkrat sva jedla v nakupovalnem centru v Bratislavi. Nič posebnega: pečen krompir, korenček in tofu, solato, pa spet krompir druge vrste in sendvič. Vse sva dobila po dogovoru, saj v nobeni ponudbi nisva zasledila veganske jedi.

V Bratislavi je kar nekaj vegetarijanskih in veganskih restavracij. Obiskala sva dve in imela pravo vegansko pojedino.

Povsod lepa sporočila (Balans Bistro).

Prvo sva obiskala Balans Bistro. Zelo naju je navdušil – vse od ambienta, prijaznih zaposlenih, hitre postrežbe, pa do okusne hrane. Nekaj miz je bilo rezerviranih, ljudje pa so skoraj stali v vrsti. Očitno njihova restavracija že dobro poka po šivih in mislim, da se bodo v kratkem morali razširiti. Povpraševanje je pač veliko.

Gobova kremna juha s koriandrom (Balans bistro).

Kaj sva dobrega jedla – Balans Bistro

Skupaj sva pojedla kremno in aromatično gobovo juho z zelenjavo in koriandrom. Pika na i sta bili lepa skodelica in žlička. Mož je pojedel tortiljo s šampinjoni, omako iz hokaido buče, solato, vegansko mozarello in zelenimi olivami, poleg pa je dobil še manjšo solato z gorčičnim prelivom in omako (po mojem mnenju kari omaka). Na mojem krožniku je žarel lep burito s črnim fižolom, koruzo, paradižnikovo salso, rižem, solato, avokadom in paradižnikom. Tudi jaz sem dobila zraven manjšo solato z gorčičnim prelivom, čez burito pa kup rukole. Obožujem rukolo!

Okusen burito, poleg pa mini solata (Balans Bistro).

Burito s črnim fižolom, koruzo, salso, rižem, solato, avokadom in paradižnikom (Balans Bistro).

Ponudba v Balans Bistro

Poleg jedi, s katerimi sva se mastila, so v njihovi ponudbi tudi druge vrste tortilj in buritov, burgerji, vegdogi in sendviči. Poleg pa domače omake: česen, majoneza, kečap, gorčica, žar, karibska (vsebuje kari in ananas).

Tortilja s šampinjoni, bučno omako, vegansko mozarello in olivami ter solata z gorčičnim prelivom (Balans Bistro).

Kaj lahko pri njih popijete?

Izbirate lahko med različnimi kavami z bio rastlinskimi napitki. Na voljo sta tudi zlato mleko in matcha latte (oboje z datljevim sirupom), veliko vrst čajev (vanilija ali začimbe) in limonad s trsnim ali kokosovim sladkorjem. Naročite lahko celo kombučin napitek. Da lahko izbirate med mnogimi pivi (večinoma slovaškimi), pa tako lahko predvidevate.

Slastne sladice (Balans Bistro).

Po dobri hrani je mož spil še eno kavico, sama sem se pogrela z zeliščnim čajem, potem pa sva naredila neizbežno – naročila nekaj sladkega. Piškot z javorjevim sirupom, dva veganska Raffaella in piškot z marmelado. Da bova zdržala pot do naslednje restavracije.

Piškot z javorjevim sirupom, veganski Raffaello in piškot z marmelado (Balans Bistro).

Čez nekaj minut sva prispela do še ene simpatične restavracije s posrečenim imenom Made with Laf. Logično sva bila še sita, zato sva naročila samo kamilični čaj. Uživala sva ob pitju iz starih dobrih skodelic in v lepem ambientu.

Restavracija Made with Laf.

Ponudba v Made with Laf

Seveda sva kot vedno dobro preučila meni. Ponujajo kar nekaj vrst burgerjev, domač krompirček z domačo omako, grški zavitek, falafel, kebab in veganski fish & chips. Na voljo so tudi dnevne juhe in glavne jedi.

Jed lahko poplaknete s čajem (na voljo je kar nekaj vrst) ali pa s kavico z rastlinskim napitkom. Vedno si lahko natočite tudi brezplačno vodo s citrusi.

Posrečeno ime (Made with Laf).

Tudi tukaj sta naju navdušila lep ambient in prijaznost zaposlenih. Zagotovo pa bi bile zadovoljne tudi brbončice, če bi le trebuh ne bil tako poln in bi lahko prišle na svoj račun še tukaj.

Želim si, da bi lahko obiskala vse veganske restavracije v Bratislavi, a hvaležna sem za dve, ki sta nama polepšali potepanje po lepem mestu.

Kamilični čaj, pa še neka mešanica (Made with Laf).