Moja rastlinska shramba

12. AVGUST. 2018

Urejena, raznovrstna in dobro založena shramba je v rastlinski kuhinji izjemnega pomena. Večina živil ima relativno dolg rok uporabe, tako se lahko brez skrbi založimo z najrazličnejšimi izdelki, iz katerih lahko pripravimo nešteto pestrih jedi. Če uporabimo le kanček domišljije, nam idej ne bo zmanjkalo.

Pa pokukajmo, kaj vse je v moji rastlinski shrambi!

Škrobna živila

V shrambi lahko te dni najdem črn riž, basmati riž, ječmen, kvinojo, ajdovo kašo, proseno kašo, pšenični in koruzni zdrob, koruzo za domač pop corn in riževe brezglutenske vaflje. Na polici je tudi riž v obliki napitka.
Potem so tukaj polnozrnati pšenični in moji najljubši – ovseni kosmiči.
Od mok imam na zalogi pirino, ki jo najpogosteje uporabljam, poleg nje pa še polnozrnato pšenično, ostro belo, tapiokino, moko faraonske trave in mojo preljubo ajdovo moko. Brez testenin seveda ne gre, zato so trenutno v shrambi polnozrnati svedri, špageti in penne testenine, za tiste, ki prisegajo na klasiko iz bele pšenične moke, pa tovrstni špageti, svedri in penne testenine. Za oboževalce enih ali drugih barv testenin pa so tukaj beli lazanja lističi ter tudi polnozrnati.

Stročnice

To skupino živil na mojih policah redno zastopajo vsestranski fižol (črn in ledvičasti), čičerika, soja, leča (rjava in rdeča) in grah. Vse je na voljo tudi v konzervah – za hiter obrok, ko ni časa za namakanje in dolgo kuhanje. Fižol imam različnih barv, sojo pa tudi v obliki sojinega napitka s sladkorjem ali brez, pa sojine kosmiče in sojine koščke. Po novem imam tudi nekaj rožičeve moke.

Oreški

Brez njih ne gre. Pohvalim se lahko s slastnimi mandlji, brazilskimi in vsestransko uporabnimi indijskimi oreški, pa mojimi najljubšimi – orehi in lešniki. Večina je na voljo tudi v mleti obliki, mandlje pa imam vedno na zalogi tudi v obliki lističev ter napitka.

Semena

So zakladnica zdravja. V shrambi imam od nekdaj lanena, chia, bučna in sezamova semena. Zadnje čase se najde tudi zdravilen črni sezam. Ko se človek navadi na njih, brez njih ne more.

Suho sadje

Datlji in rozine so vedno v shrambi, trenutno pa sta to edini izbiri v tej skupini, saj se s suhim sadjem bolje založim pozimi. Poleti je na razpolago preveč svežega sadja.

Ostala živila

V shrambi zavzamejo kar nekaj prostora tudi zadeve za peko, izdelki iz kokosa kot so kokosova krema, moka, mleko in napitek. Trenutno imam tudi nekaj kokosovega napitka z mandlji. Potem je tukaj rastlinski kavni nadomestek, pa obvezna vsestransko uporabna jedilna čokolada.
Vedno se najdejo tudi izdelki iz paradižnika kot so pasate, koščki paradižnika in kakšne omake.
Tudi kvasni kosmiči za tisoč in en način uporabe so del shrambe.
Najbrž sem na kaj pozabila, ampak vsebina shrambe se tako tu in tam spreminja.

Nekaj namigov za ureditev shrambe

Stekleni kozarci so veliko boljša varianta kot plastične in druge posode za shranjevanje. Kupimo lahko kar kozarce za vlaganje s pokrovom na navoj ali pa uporabimo tiste, ki nam ostanejo od kupljene hrane. So cenejši, enostavni za čiščenje in bolj zdravi. Pa še lepo izgledajo!
Na kozarce lahko nalepimo listke z namigom o vsebini, kar je še posebej koristno, če se na nova živila kakšen družinski član šele privaja in bi jih lahko med seboj pomešal. Mogoče se zdi tole smešno, ampak tanka je meja med indijskim in brazilskim oreškom, pa recimo med črnim rižem in črnim sezamom.
Koristno je, da na kozarec zabeležimo tudi podatek o tem, kako dolgo se kakšno živilo kuha in pa rok uporabe. Sama to dvoje zabeležim na dno kozarca.
Na izdelkih berite deklaracije – preverite sestavine.
V večjih kozarcih naj bodo živila, ki hitreje izginejo v vašem domu.
Konzervirano in procesirano hrano uporabljajte v minimalnih količinah ter preverite, koliko sladkorja in maščob vsebuje. Presenečeni boste, kako se količine teh med proizvajalci razlikujejo.

Shramba – polovica rastlinskega krožnika

Če se boste založili z zgoraj omenjenimi skupinami živil (seveda v vsaki skupini ne potrebujete vsega, kar imam sama), ste že na dobri poti k popolnemu in zdravemu rastlinskemu krožniku. Dodajte še velike količine sadja, še več sveže zelenjave, sveže stročnice, kakšne gobe, alge, vitamina B12 in D ter seveda veliko sveže vode, pa imate svojo zdravo in uravnoteženo rastlinsko prehrano...
Pripravite domače, kar se pripraviti domačega da – kruh, namazi, doma skuhane stročnice, pa domači rastlinski napitki... Nebo naj bo meja! Ustvarjajte! Poskusite!
Ne pozabite na veselje ob urejanju shrambe in hladilnika ter na ljubezen ob ustvarjanju pestrih in zdravih jedi!

Shramba je sveže pospravljena.

Rastlinski napitki so postrojeni, pod njimi pa ostale zaloge.

Od mandljev pa do ovsenih kosmičev.

Najljubše testenine, lanena, chia in sezamova semena, pa seveda fižol in čičerika.

Izdelki iz kokosa, konzerve za hiter obrok, reči za peko, moke , datlji, indijski oreški... pa še kaj.

Le kako dolgo bo ostala shramba pospravljena?